Alt til faget hørende

Din far er ved at gå i spagat. Det er sådan set ret sjovt at se på. Det er bare slet ikke sjovt at høre på. Han skælder alt og alle ud. Uden nogen som helst grund. Bare fordi han er frustreret. Og du har ikke lyst til at blive skældt ud. Du synes bare, at det er sjovt at se, at han kan hidse sig så meget op over en lille bagatel. Hvad er en lille bagatel? Ja, det har noget at gøre med nogle genstridige grene ude ved facaden.

Makita

Han havde brugt en hel søndag på at finde sine Makita hækkeklippere frem. Få dem pudset op og fodret med brændstof og så brugte han dem til at klippe hækkene med. Og det kom der flere klager om – fra naboerne på alle sider af huset – på nær dem, der bor direkte ovre på den anden side af vejen.  Han fik at vide, at han burde søge ind som frivillig i kommunens tjeneste, der går ud på at slå græs for ældre mennesker, der ikke har kræfterne til at kunne gøre det selv. Han fik at vide, at han burde lære at håndtere kantinens pålægsmaskine, inden han kaster sig ud i hækkeklipning igen. Det var ret fornærmende. Og meget nedslående for ham. Men han insisterede på, at han har ret til at klippe sin hæk, sådan som han vil. Og det har han ret i. Det eneste, han skal respektere, er højden. Hvis hækken altså står i et skel.

Så prøver vi igen

Han fandt derfor modet til at finde sine Makita hækkeklippere frem igen, og så startede han forfra med at klippe sine hække. Der var sådan set ikke de store udfordringer. Det handlede om, at han skulle lære at balancere hækkeklipperne. De skulle bare ligesom placeres enten horisontalt eller vertikalt – og så skulle han bare lade dem klippe selv. Ikke noget med at skubbe eller forcere. Bare noget med at styre retning og flade. Nemt. Så nemt, at alle hækkene rundt om hans ejendom blev klippet på under fire timer. Og det er rekord i nabolaget! Så ja, min far er glad for sine Makita hækkeklippere. De bruges flittigt. De har nemlig forskellige funktioner. Én bruges til at trimme hækkene med. Én anden bruges til at få tyndet ud i grene, der er blevet for kraftige og genstridige. Én tredje bruges til lige at tage toppene af hækkene væk, så de kan fremstå helt flotte og snorlige.

Det er jo det, vi godt kan lide: Hækkene skal fremstå flotte: snorlige. Uden et enkelt blad, der lige hopper op og spolerer hele det fine udtryk. Og ja, så skal det altså også være nemt at gøre rent ude på fortovet efter, at hækkene er blevet klippet. Så vi sørger for at få en Makita hækkeklipper, der også har sådan et vift, der kan sørge for, at afklippede grene og blade bliver blæst ind på vores grund. Vi kan derefter nemt samle dem sammen og få dem smidt til kompost. Det er vel det, de fleste gør.

Styr på indkøb af værktøj

Så er der ved at være styr på det hele. Du har fået købt de fleste julegaver. Du har planlagt, hvad der skal laves af småkager, julekonfekt og forskellige patéer til julefrokosten, som du har ansvaret for. Nej, du mener det, når du siger patéer. Ikke noget med postejer! Alt kører på de skinner, som du har lagt ud for julen. Og det er du meget tilfreds med. Det kan jeg virkeligt godt forstå. Du risikerer ikke, at det hele ender i et kaos, hvor du bare ikke kan finde hoved og hale i det hele – og hvor det ender med store skænderier og evige løfter om, at I skal skilles – umiddelbart efter nytår.

Så længe du har styr på det hele er det fint. Men hvad vil der ske, hvis jeg nu siger til dig, at du har glemt at købe en god gave til din gamle og nævenyttige onkel? Vil det vælte det hele for dig? Eller vil du bare tage udfordringen op og finde den fugepistol, som han altid har med sig, når han lige kommer forbi til en kop kaffe? Jeg håber naturligvis, at du tager udfordringen op med godt humør – og ikke lader alt andet vælte ned om ørerne på dig.

Hvad koster en fugepistol?

Men det kan godt være lidt irriterende at skulle huske at køre forbi byggemarkedet, bare fordi du skal købe en billig fugepistol. Det er jo et stykke værktøj, der ikke er ret dyrt. Det, der kan være lidt dyrt, er den fugemasse, som du skal bruge. Og her skal du naturligvis passe på. Der findes fugemasse, der er specielt fremstillet til meget fugtige rum. Der findes fugemasse, der kan tåle meget varme. Osv. Osv. Du ved, hvad jeg mener. Det er altså ikke et spørgsmål om at finde den bedste fugepistol.

Det handler om fugemassen, du har brug for. Derfor må du spørge din gamle onkel om, hvad han faktisk bruger sin fugepistol til. Du får et svævende svar om, at den bliver brugt til lidt af hvert! Et totalt ubrugeligt svar, nu her, hvor du står, og gerne vil have alt det der med indkøb af julegaver overstået i en fart. Du opgiver at få et klart svar fra din onkel. Du beslutter, at du køber en fugepistol til ham, der kan bruges til lidt af hvert. Og du supplerer gaven med forskellige typer af fugemasse, som han kan bruge i fugepistolen, du lige har købt.

Du ved godt, at du har ageret lidt autoritært. Men det er du sommetider nødt til at gøre. Ellers ville du aldrig komme videre i dit liv. Og det skal du. Det har du jo også besluttet – for ca. seks måneder siden.
Du får fugepistolen sendt til dig. Du kan vælge, om den skal pakkes ind som gave eller ej. Du vælger at få den leveret som gave. Og du glæder dig faktisk til at give gaven til din gamle onkel. Du håber, at han vil værdsætte, at du gjorde dig umage for at finde en fugepistol, som dels er let for ham at bruge og dels kan benytte de forskellige masser, som du også købte.