Søvnløs igen

Endnu en nat, hvor du ikke har fået sovet. Du har siddet hele natten i din sofa og gloet på tåbelige film på Netflix. Du har smådøset sådan ind imellem. Det ved du, fordi du vågnede op flere gange og kunne ikke rigtigt huske, hvad det egentlig var for en film du så.

Dårlig vane

Du ved godt, at det er en meget dårlig vane ikke at gå ind i sin seng og lægge sig til at sove, ikke? Det, du gør – med at se film og døse i sofaen – er bestemt ikke sundt. Dels får du ikke strakt dit legeme. Dels får du simpelthen ikke den søvn, som både din hjerne og krop har brug for. Og du må indrømme, at du faktisk kan mærke, at du ikke har sovet, når du så rejser dig fra sofaen. Du er nærmest helt groggy i hovedet. Du har et alvorligt søvnproblem, og det skal du altså sørge for at gøre noget ved. Nu.

Hjælp til søvnproblemer

Søvnproblemer skal og kan dog ikke behandles med sovepiller, sådan som mange mennesker tror. Sovepiller kan hjælpe dig til at få søvn. Men de behandler ikke dit problem. Og så kan sovepiller faktisk også være farlige. Du kan blive afhængig af dem. Det er bedre at få hjælp til søvnproblemer på anden vis.

Der er jo en grund til, at du ikke går i seng og lægger dig ned for at sove. Det er den, du skal have gjort noget ved. Årsagen til at du ikke sover, kan være en dårlig vane, såsom fx, at du drikker kaffe sent om aftenen. Kaffe skal bruge mindst 8 timer for at komme ud af din krop. Så måske er det denne dårlige vane, du skal arbejde med – og ikke bare tage sovepiller. Årsagen kan også være et problem, som du godt ved, hvad er, og som du spekulerer over – uden at du egentlig vil det.

Flere slags dårlig søvn

Søvnproblemer refererer til en række forskellige tilstande, hvor en person har svært ved at sove eller opretholde en tilstrækkelig søvnkvalitet. Det kan omfatte insomni (svært ved at falde i søvn eller opretholde søvnen), søvnapnø (perioder med ophørt vejrtrækning under søvnen), narkolepsi (pludselige angreb af døsighed i løbet af dagen) og parasomni (unormale adfærd under søvnen, såsom søvnparalyse eller mareridt). Søvnproblemer kan have mange forskellige årsager, herunder fysiske eller mentale sundhedsproblemer, medicin, stress og livsstilsfaktorer.