Vinduer kræver viden

I er ved at få styr på det her med budgettet for det kommende år. Der er blevet spinket og sparet. I kan dog se, at der har været godt styr på økonomien. Også selvom varmeregningen er steget ualmindeligt meget. I kan se, at der er penge nok på jeres opsparing til, at I kan sætte et stort projekt i huset i gang til foråret. Det handler om udskiftning af vinduer. Det er et projekt, som I meget længe gerne ville have udført. Der har dog hverken været penge nok eller tid til at få det lavet. Det var derfor, at I begyndte at budgettere. Og det har givet resultater. I har dog også været meget selvdisciplinerede. I har ikke overskredet jeres månedlige budgetter. Det er rart at tænke på: Når du virkeligt ønsker dig noget, så kan det lade sig gøre. Det handler bare om at finde vejen.

Gode vinduer

I har da også været rimeligt fornuftige. For det første fik I tilkaldt en montør, som kunne vejlede jer om hvilke vinduer, I skulle sætte op. Det var for et år siden. Han nævnte, at der sådan set ikke er de helt store forskelle på vinduer fra Velfac og vinduer fra Rationel. Han nævnte dog noget om, at det ene firma har mulighed for at producere vinduer i specielle mål. Og det kunne han se, at I vil få brug for oppe på første sal, hvor vinduerne har en mærkelig – dvs. ikke-standard – størrelse.

Han kunne ikke lige sige, om det ville være bedst kun at købe vinduer fra det ene eller andet firma. Begge firmaers vinduer er jo af god kvalitet. Næ, det, som I skal vægte, er, om i synes godt om vinduerne. Derfor har I også brugt en masse timer hos forskellige trælaster og byggemarkeder for at se og røre ved vinduer. De kan jo fås i mange forskellige udgaver. Nogle vinduer har to lag glas. Andre har tre. Og de fleste vinduer kan købes med forskellige indvendige og udvendige rammer.

Det har derfor været et år, som I har brugt på at gå på opdagelse i den verden, der hedder vinduer. I har ledt efter de bedste vinduer. I har fundet de forskellige vinduer, som I har brug for. Og nu skal projektet så sættes i gang. I ved godt, at udskiftning af vinduer er en ret dyr affære. Men nu har I pengene. Og der er ikke nogen tvivl. Der skal sættes en god tømrer på arbejdet. Udskiftningen af vinduerne må nemlig ikke blive til noget klamphuggeri. Det skal udføres ordentligt. Og det er I villige til både at ofre sommerferien på, hvis arbejdet ikke kan udføres i løbet af foråret – og til at betale for.

Planlægning

Det skal bare planlægges, hvornår det skal ske. Og så skal der laves en aftale med leverandørerne af vinduerne, som I har brug for i tide. I vil jo ikke risikere at udskiftningen af vinduerne bliver forsinket, fordi der generelt er forsyningsproblemer. Derfor skal I allerede nu have fat i montøren, så I kan få sat dato på, hvornår arbejdet kan begynde.

Et hus – eller en lejlighed – skal bebos. Ellers forfalder det eller den. Og det er en skam. En forfalden bolig skal derfor have mindst en beboer, der kan holde øje med om der sker skader på det. Og de skader skal naturligvis udbedres. Det er dog bedst, hvis beboeren også har lidt fornuft i sig. Og hvad vil jeg sige med det? Jo, jeg vil sige, at det er bedst hvis boligens beboer kan forudse, at der bliver brug for forbedringer i boligen. Tag fx sådan noget som det at få sat nye vinduer i boligen. Det er faktisk noget, som en beboer vil kunne mærke bliver nødvendigt inden vinduerne falder ud af deres rammer. Det trækker nemlig ind fra vinduerne. Der bliver måske endda brug for at der skal fyres ekstra meget.

Skal det være Velfac?

Og ja hvis beboeren ejer boligen, så vil han eller hun helt sikkert have taget højde for, at det kan blive nødvendigt at få sat nye vinduer i huset – på et eller andet tidspunkt. Det kan blive en stor udgift at få nye vinduer sat i. Men det er altså nødvendigt. Ikke sådan hvert femte år – eller endda hvert 10. år. Men det skal ske. Og på et tidspunkt bliver du sikkert – som boligejer – sat i den situation hvor du skal have nye vinduer. Om det skal være specielle energivinduer med tre lag glas eller om det skal være med to lag, er op til dig. Og din pengepung.

Om det skal være vinduer fra Rationel eller om det er vinduer fra Velfac, som du skal have sat i huset er sådan set ikke det store spørgsmål. Spørgsmålet er, om du vil benytte muligheden, du får, til at få sat en anden slags vinduer i din bolig. Det kunne måske godt tænkes, at du gerne vil udskifte to vinduer med ét. Sådan et stort panoramavindue inde i stuen, måske. Det er måske noget, du ikke tænker på til daglig. Men en gang imellem. Her er det måske en god idé hvis du både får fat i en arkitekt, som kan vejlede dig og en dygtig montør, som også ved noget om vinduer. Der findes nemlig vinduer, der kan erstatte en bærende væg. Det er en lidt kompliceret konstruktion – og det kræver kyndig håndtering, hvis det skal kunne lade sig gøre at erstatte en mur med et vindue.

Eksperter i vinduer

Det vil derfor være det allerbedste for dig, hvis du sørger for at tale med eksperterne i vinduer, inden du kaster dig ud i et projekt der handler om nye vinduer. Det samme gælder også, hvis det ikke handler om at få sat et panoramavindue op inde i stuen. Måske handler det om at der skal en ny havedør ind i muren i stedet for et nyt vindue.  Jeg siger det bare. Nu er du advaret. Men måske har du selv den viden, der skal til. Det kan jo godt være. Og det er så din gevinst. Men tal alligevel med en dygtig montør om hele processen.