Fyns smukke stråtage

Det har været ualmindeligt koldt i den uge, som lige er gået. Vi har haft frost. Og sne. Det har været så ubehageligt at skulle udenfor en dør. Men vi har jo arbejde og skole at passe. Så vi har været tvunget ud af huset. Nu kan vi dog se frem til juleferien. Lige om lidt. Og vi kan glæde os over, at vi faktisk fik lavet det stråtag, som sommerhuset har trængt til i flere år. Det har været noget af en udfordring at få taget sig sammen til at lave. Det er jo sådan, at når man ejer et hus med stråtag på Fyn, så vil man gerne kunne være med i overvejelserne og se arbejdet skride frem, når den tækkemand på Fyn – ham her, som man endelig har fundet, er gået i gang med reparationen. Også selvom man bor på Sjælland.

Frem og tilbage over broen

Sådan har det været for jer: En evig rejsen frem og tilbage mellem Fyn og Sjælland. I har skullet tale med tækkemanden. I har skullet se arbejdet skride frem. I har skullet nå at få bestilt strå fra forskellige forhandlere. Der er nemlig ved at være mangel på strå, der er beregnet til stråtag. Og I vil ikke have de strå, der bliver importeret. Det skal være danske strå.

Så nu, hvor I endelig er nået i mål med jeres stråtag, så ser I også frem til at kunne fejre julen i jeres sommerhus på Fyn – nu med nyt stråtag. I glæder jer til at mærke, at loftet isolerer godt. I glæder jer til at kunne holde en rigtig familiejul på Fyn. Og I glæder jer til at kunne tænke med god samvittighed over, at I valgte danske strå til stråtaget. Og nej, vi taler ikke om en ualmindelig stor omkostning. Vi taler om, at I har fået et stråtag, som I kan være glade for i de næste mange år.

Den fynske bondegård

For en del år siden købte I en gammel bondegård på Fyn. Sådan en af dem, som kun jeres mormor kan huske, at hun besøgte, dengang hun var lille. Du ved, med bindingsværk og forfaldne hegn om engen, som dyrene blev lukket ud på om sommeren. Gården, som I købte, er da heller ikke længere i drift som virksomhed. Det er en såkaldt fritidsbolig, som I mest benytter om sommeren. I er glade for stedet. Haven er skøn at være i. Og ja, der er da plads til, at I kan have mange gæster til at overnatte, hvilket er ret godt. Huset ligger jo sådan lidt uden for landets love og civilisation.

Smukt hus på Fyn med stråtag og en vindmølle i baggrunden

Stråtaget trænger til reparation

Tiden er nu kommet til, at huset skal sættes i stand. Og I har allerede startet med fundamentet. Der er blevet lagt gulvvarme ind i huset. Bindingsværket er blevet repareret. Og nu er det noget med reparation af stråtag, der står på listen. Det er en kilde til bekymring. Ikke på grund af økonomien. Mere fordi I slet ikke ved, hvad det indebærer. Hele stråtaget skal repareres. Det har den tækkemand på Fyn, som I har talt med, fortalt jer. Men hvad indebærer det? Skal der skiftes spær? Skal der laves en hel ny tagkonstruktion? Eller er det noget med, at det kun er selve stråene, der skal udskiftes? Er det noget med at tækkemanden kun skal sørge for ny tækning?

Ja, det bliver I altså nødt til at få tækkemanden til at uddybe. Og det vil han helt sikkert også kunne gøre for jer. For den reparation af stråtaget kan ikke vente længere. I skal have stråtaget repareret nu. Ellers så vil alle de penge, som I allerede har investeret i gulvvarme, reparation af bindingsværk og nyt køkken i huset gå til spilde. Og det vil I da ikke risikere.