Hjælpemidler baseret på teknologi

Hvad er velfærdsteknologi? Og hvad er ikke velfærdsteknologi? Det kan være rigtigt svært at svare på. Et svar er, at velfærdsteknologi som regel sigter på, at et menneske kan klare sig som et selvstændigt individ i sit hjem – uden, at der skal komme en sosu-assistent og hjælpe ham eller hende. En særlig plejeseng, der kan hæves og sænkes både vandret og lodret er et velfærdsteknologisk hjælpemiddel eksempel. En elevationsseng er ikke et velfærdsteknologi produkt.

Hvad gør det teknologisk?

Er et mandolinjern et velfærdteknologisk hjælpemiddel? Ja, hvis det sælges med sådan en beskyttende dims, der sikrer, at hånden ikke kommer i nærheden af det der knivskarpe blad, der skærer grøntsagerne. Men nej, hvis det bare sælges i sådan en udgave, hvor du kun kan indstille på tykkelsen af skiverne, mandolinjernet skal skære.

Hører robothunde under velfærdsteknologiske hjælpemidler? Ja, det gør de. De er nemlig skabt til at få et menneske til at sanse – og til at slappe af. De er ikke skabt til at være legetøj. Det samme gælder også musikpuder eller tyngdetæpper. Disse er også velfærdsteknologi produkter. De sigter specifikt på, at du – eller et andet uroligt menneske – kan slappe af.

Hjælpemidler

Mange af de velfærdsteknologi hjælpemidler, der findes på markedet, er dog ret dyre og det er ikke sådan, at du bare lige går ud og køber dem. Det kan være, at du – eller én i din familie – har brug for sådan en særlig plejeseng, eller en toiletkumme, der kan hæves og sænkes. Dette er dyre produkter, og det kan være, at du skal søge om finansiel hjælp, til at kunne anskaffe dem, hos kommunen. Det er noget, du kan undersøge.

Velfærdsteknologi er derfor mange forskellige ting. Dels, sigter den på at gøre livet nemt for et menneske, ved at den fritager det fra, at andre blander sig i deres daglige rutine. Det frisætter dem, fordi de vil kunne fungere selvstændigt. Dels, sigter velfærdsteknologier på, at mennesker, der har helbreds- eller mobilitetsproblemer (og i nogle tilfælde også vores), livskvalitet bliver bedre. Ofte er velfærdsteknologi produkter blevet udviklet med en særlig befolkningsgruppe for øje, men de har så udviklet sig til at blive til produkter, som alle finder værdi i at anvende.  Og det er jo spændende.

Robotter vinder frem

De fleste velfærdsteknologiske hjælpemidler, som findes på markedet, bliver dog kun brugt af de mennesker, der virkeligt har brug for hjælp. Et velfærdsteknologisk hjælpemiddel eksempel på det kan fx være en spiserobot, som kan hjælpe et menneske med alvorlig rysten på hænderne med at spise. Jeg kunne give dig mange beskrivelser af velfærdsteknologi produkter, som anvendes til at gøre livet nemmere for ældre, syge, handicappede eller mennesker, der er under genoptræning. Det vil jeg ikke gøre.

Derimod vil jeg opfordre dig til at kigge nærmere på nogle af de utroligt mange velfærdsteknologiske hjælpemidler, som findes. Især, hvis du har et kært familiemedlem, der måske kæmper i sin dagligdag. Du vil nemlig se, at der hele tiden kommer nye produkter, der opfylder bestemte behov, som et menneske har, og som skal opfyldes, så det kan fungere – med værdighed og god livskvalitet. Og ja, du bør ofte kigge efter nye velfærdsteknologi produkter. Der kommer nemlig hele tiden nye til.