I karantæne for konkurs?

Vi kan se det i nogle brancher. Vi kan også høre om det i radioen: Mange virksomheder er inde i en rigtig dårlig periode. Der kommer hver eneste dag meldinger om, at endnu en virksomhed er gået konkurs. Vi hører om stigende ledighed i nogle brancher. Og vi hører om behovet for at få stabilitet og ro på økonomien. Selvom Danmark er et rigt land og har en meget højt kvalificeret arbejdskraft, så har kriserne, som vi befinder os i, påvirket vores samfund. I en negativ retning. Desværre.

Konkurserklæring

Når vi derfor hører om, at et stort og meget kendt firma har drejet nøglen om og indgivet konkurserklæring, så er det triste nyheder. Især for firmaet og de mennesker, der arbejder for det. Som almindelige forbrugere, der ikke er ansat i det konkursramte firma, finder vi dog hurtigt tilbage til vores gamle jeg. Vi finder alternativer til, hvor vi kan købe lignende produkter, som firmaet fremstillede, på nettet. Vi tænker ikke mere over det.
Men hvad med de ansatte? Vidste de, at deres arbejdsplads var truet af konkurs? Sikkert ikke. Det har muligvis kun været en lille udvalgt skare af de ansatte, som var klar over, at virksomheden havde oparbejdet så stor gæld, at der nu ikke er andre muligheder end at lukke og slukke.

Ledelsen i konkurskarantæne

Har der været dårlig ledelse? Måske. Har der været nogle smarte forretningsfolk, der har forsøgt at undgå, at virksomheden kom i så stor gæld? Har de misledt topledelsen? Har de snydt i skat? Eller har de simpelthen undladt at betale moms? Hvis det er tilfældet, så er der nogle mennesker i ledelsen, som skal i konkurskarantæne. Hvis ikke hele ledelsen skal det. (Konkurskarantæne er et forbud overfor de mennesker, der har udført dårlig ledelse, som bevirker, at de ikke må være ledere længere – i en bestemt periode.)

Måske har der ikke været dårlig ledelse. Det kan være, at det bare er omstændighederne, som har medført konkursbegæringen fra firmaet kreditorer. Uanset hvorfor der blev indsendt konkursbegæring imod firmaet, så vil der ske det, at en konkursadvokat vil blive indsat som kurator for konkursboet. Denne advokat skal faktisk være firmaets ledelse i de kommende måneder. Og hans opgave er først og fremmest at få afsat alle virksomhedens aktiver til den bedst mulige pris, så kreditorerne kan få deres penge. Desuden skal han også sørge for at inddrive tilgodehavender, som firmaet eventuelt har hos kunder.

Hvad sker der med medarbejderne

Men hvad sker der med de ansatte i det konkursramte firma? Ja, de bliver jo ikke sagt op. De fortsætter faktisk deres arbejde – i det mindste så længe afviklingen af konkursboet sker. De får deres løn – også selvom firmaet er gået konkurs. Det vil nemlig være konkursadvokatens opgave at tage kontakt til Lønmodtagernes Garantifond, som betaler medarbejdernes løn. Derfor får denne garantifond sine penge tilbage først, når hele processen med at få solgt aktiverne er afsluttet. Og det er først efter at denne fond har fået sine penge, at fx banken eller leverandører kan få deres penge. Det er derfor ikke en helt enkel proces, som en konkursadvokat – eller kurator – har ansvaret for.